+32(0)497/97.44.37 info@detheeliefhebber.be

Alhoewel zwarte, witte, groene thee allemaal van één en dezelfde theeplant afkomstig zijn, hebben ze toch allen een verschillend smaakpallet. Waar zitten de verschillen tussen deze theesoorten en hoe weet je nu welke thee het beste bij je past? Doe je het vooral om de smaak, of kijk je ook naar de gezondheidsvoordelen die de thee je kan bieden?

Veel factoren bepalen mee de smaak van thee, zo o.a. de theevariant, de weersomstandigheden/klimaat waar de theeplant opgroeide, het verwerkingsproces van de thee, , … . Je kan thee eigenlijk een beetje vergelijken met wijn. De regio, de bodem, de hoeveelheid zon , en de uiteindelijke verwerking … hebben allemaal impact op de smaak. Welke thee bij jou past, hangt af van wat je van smaken zelf het lekkerste vindt. Hieronder wat uitleg over de verschillende theesoorten en hun smaken.

Witte thee

Ben je een persoon die houdt van fijne, subtiele en zachte smaken? Dan is witte thee allicht jouw ding. Heel wat witte theeën zijn eerder zacht zoet en soms bloemachtig van smaak. Zuivere witte thee zal nooit bitter trekken (zoals zwarte thee bijvoorbeeld) als je de thee te lang laat trekken.
Zorg wel dat je de temperatuur van het water maar max. 75 tot 80 graden is, dan komen de smaken van je thee het beste tot uiting. Het is een zeer gezonde thee, een goede thee ook voor wie wat meer vocht in het lichaam wil opnemen, maar niet constant water wil drinken. Een zeer toegankelijke witte thee die ook qua prijs/kwaliteit zeer goed is, is de Pai Mu Tan.  Andere witte theeën zoals Silver needle  , Ya Bao, Zomba Pearls zijn een heel stuk duurder, maar ook wel lekker. Ideaal voor een specialere gelegenheid.

Groene thee

Het smaakpallet van groene thee is zeer divers. Dit gaat van mild floraal, naar meer intensief grassig en vaak ook umami smaak. Hou je van deze smaken, dan ben je eerder een groene theedrinker. De meeste mensen die geen groene thee lusten, vinden het bitter smaken…. Dat is jammer, want een goede groene thee hoeft helemaal niet bitter te smaken! Die bitterheid krijg je pas wanneer je het water aan een te hoge temperatuur opgiet. Let er daarom altijd voor op dat je voor groene thee eerder water van ongeveer 70˚C gebruikt.

Groene thee is ook erg gezond en werkt eerder stimulerend. Daarom is het niet aan te raden om s’avonds groene thee te drinken. Wens je groene thee te leren drinken, dan kan je best starten met een heel toegankelijke groene thee. Nevelthee bijvoorbeeld, is een hele goede hiervoor. Dit theetje heeft een frisse en zoet aromatische smaak.

Start niet meteen met Japanse thee, want deze zijn eerder grassig en zijn de meeste westerse theedrinkers minder gewoon te drinken. Echte groene theedrinkers die ook van grassige smaken houden, weten de Japanse theetjes dan weer wel erg appreciëren.

Een wel heel bijzondere groene thee die bijzonder stimulerend werkt is Matcha thee (zie ook onze eerder verschenen blog over Matcha ). Als je niet terugdeinst voor een sterke, pittige en zeer grassige thee, dan pas deze Japanse thee perfect bij jou. De theeblaadjes zijn vermalen tot poeder, en daarom bevat de thee ook een hoog cafeïnegehalte. Het effect van matcha thee is echter wel verschillend dan bij koffie. Matcha thee werkt trager en langduriger dan koffie. Je kan het dus niet vergelijken met een expresso, waarvan je lichaam meteen een energieboost krijgt.

Zwarte thee

Als je koffie lust en een voorkeur hebt voor een thee met een wat stevigere body en intensieve karakteristieke smaken, dan is zwarte thee iets voor jou. Zwarte thee is in het algemeen sterker van smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee. Voor beginnende theedrinkers is de zwarte thee meestal minder geschikt, en is bovendien ook nog iets bitterder dan groene thee. Echter als je een koffiedrinker bent, maar misschien om medische redenen dient over te schakelen naar thee, dan kan zwarte thee een goed alternatief zijn.

Hou er wel rekening mee dat je zwarte thee erg bitter gaat smaken als je deze te lang laat trekken. Niet te lang laten trekken is dus de boodschap (max. 2 min)!
Qua smaken zit je ook hier weer zeer divers : er zijn zwarte theeën die eerder kruidig, en/of fruitig smaken, of meer nootachtig getint zijn. Zeer uitgesproken zijn ook de gerookte zwarte theeën (zoals bv. Lapsang Souchong), die al wel eens in gerechten verwerkt worden.

De meest toegankelijke pure zwarte theeën zijn Darjeeling , Assam of Keemun. Maar veel mensen houden ook van zwarte theeblends, zoals Earl grey. Zelf hebben we ook een aantal leuke zwarte theeblends in ons gamma die zeker ook de moeite zijn om uit te testen, zoals Lady lavendel ( verfrissend door de citrustoetsen en de lavendel) of crispy chocolate (die aan de thee een chocolade smaak geeft).

Oolong thee

Oolong is halfgeoxideerde thee, en zit tussen groene en zwarte thee in. Oolong’s zijn typisch zeer rijk en complex van smaak. Oolong’s die licht tot medium geoxideerd zijn, neigen meer naar groene thee en zijn meer floraal bloemig, boterig (romig), vegetaal of  fruitig van smaak. Oolong’s die sterk geoxideerd zijn, gaan van smaak meer richting zwarte thee en kunnen eerder honingachtige, florale, fruitige (ook citrus) smaaktoetsen bevatten, of houtachtig, of nog eerder kruidig (zoals kaneel, gember) smaken.

Een heerlijke Oolong in ons gamma, en supergekend bij de Chinezen is de Tie Guan Yin . Wie graag van een thee houdt met een intensieve rijke floraal zoete smaak,  gaat deze thee zeker weten te bekoren. Velen kennen Oolong thee niet, en dat weerhoudt en dan ook om deze uit te proberen. Maar wij kunnen het jullie ten sterkste aanbevelen. Oolong theeën laten zich verrassen door hun intens rijk smakenpallet!! Probeer het zelf.

Vruchtenthee of ijsthee

Als je geen ‘echte thee’ liefhebber bent, of nog, iets zoekt dat geen theïne/cafeïne bevat, dan heb je nog de infusies, of vruchtentheeën. Deze theeën zijn puur samengesteld uit gedroogde vruchten, en bevatten dus geen thee. Vruchtentheeën zijn vooral verfrissend, gezond, dorstlessend en geven je energie.

Vruchtentheeën kan je zowel warm drinken als koud. In ons gamma hebben we verder ook een aantal ijstheeën (die tevens vruchtentheeën zijn). Deze zijn zo samengesteld dat ze vooral koud ook heerlijk zijn van smaak en ook voor kinderen heel toegankelijk zijn (en gezonder dan frisdrank), aangezien ze geen theïne/cafeïne bevatten. Probeer zeker onze sinaas granaatappel, of sterfruit ijsthee. Wedden dat de kinderen er zot van zullen zijn!

Kruidenthee

Het kan ook zijn dat jij vooral een theedrinker bent vanuit de stelling dat thee goed is voor je lichaam en je geest, en dat je bijvoorbeeld vooral naar een thee grijpt bij een opkomende verkoudheid of als je wat gestresst bent, of nog vlak voor het slapen een kamille thee drinkt omdat je ondervindt dat je hiermee toch gemakkelijker tot rust kan komen.  In dat geval ben je absoluut een kruidenthee-drinker!

En meer nog, ook deze theeën bevatten geen theïne/cafeïne, dus absoluut gezond!

Heel wat soorten en smaken dus! Inderdaad, het lijkt misschien lang niet evident om daaruit te kiezen! Maar als we je mogen adviseren, raden we zeker aan wat theeën uit te proberen, en dan ga je na een tijdje zelf wel aanvoelen welke thee echt bij je past. Luister naar je lichaam.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *