+32(0)497/97.44.37 info@detheeliefhebber.be

Waarom losse thee van kwaliteit beter is dan theezakjes?

Hoewel theezakjes al heel lang gebruikt worden en sterk ingeburgerd zijn in ons dagelijks leven, is losse thee doorgaans veel verser en rijker van smaak. Vooral de theezakjes die je in de supermarkt terugvindt, bevatten zeer vaak de laagste kwaliteit die beschikbaar is op de markt.

Dit omdat de theeblaadjes die in deze buideltjes verwerkt worden, machinaal vermaald worden, volgens een techniek die de CTC-methode (Cut, Tear, Curl) wordt genoemd. Bij deze methode worden de theeblaadjes heel fijn vermalen tot “gruis” of “stoffige” kleine deeltjes. Hierdoor worden echter ook de smaakmakende oliën in de blaadjes mee afgebroken. Dit resulteert in een thee die bitterder is en wrang van smaak wordt.

De verwerking van losse blad thee is volledig anders. De theeblaadjes worden nog vaak met de hand geplukt en bij het verdere verwerkingsproces worden enkel technieken (zoals o.a. ‘panning’ en ‘rolling’, …) gebruikt waarbij gestreefd wordt om de natuurlijke smaak van de thee te kunnen behouden of zelfs te verbeteren. Het verwerkingsproces is veel arbeidsintensiever, maar resulteert in een thee met een veel complexer en rijker smakenpallet. De thee in de gebruikelijke theezakjes kan hier niet aan tippen.

Door warm water op losse theeblaadjes te gieten, gaan de blaadjes zich in het water ontvouwen (groter oppervlakte), en kunnen de smaakmakende oliën optimaal aan het water afgestaan worden. Vaak kunnen losse theeën dan ook meermaals opgegoten worden, zonder veel van de smaak te verliezen. Bij theezakjes smaakt de thee bij de tweede maal dat men water opgiet, opvallend veel vlakker dan bij de eerste opgieting.

Onderzoek bevestigt dat het antioxidanten gehalte van losse thee hoger is dan deze van theezakjes. De positieve eigenschappen van thee voor de gezondheid worden bijgevolg gemaximaliseerd met losse thee.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *